Time is now (in danish)

”The time is now” … beskriver stemningen på konferencen ”Bæredygtig IT på Slottet”

Energi, vilje, inspiration og “the time is now” beskriver stemningen på konferencen ”Bæredygtig IT på Slottet”, primo november i København. Gisle M. Eckhoff, DigiPlex’ CEO, deltog på konferencen med et indlæg om bæredygtig digitalisering, der kræver bæredygtige datacentre.

Som Connie Hedegaard, tidligere EU klimakommissær sagde i hendes præsentation, så vil der altid være ”et lag” fra viden til handling, og det er ikke altid, at politikkerne og beslutningstagerne ønsker at være ”first movers”, men snarere ”after you sir-movers”. Men nu er folk heldigvis ved at vågne op – fra FN til lokale initiativer. Det har vi også konstateret hos DigiPlex, hvor interessen for vores 100% grønne datacentre er argumenteret op imod både ansvarlighed og konkurrencekraft. Så selvom der fortsat er mange områder, hvor der stadig kan speedes op, så glæder vi os over, at endnu flere tænker: ”The time is now”, hvis vi skal bremse den klimamæssige belastning.

IT-Branchen kan gøre en kæmpe forskel både i forhold til smarte IT-løsninger, der understøtter de opstillede verdensmål, men også i forhold til bæredygtig digitalisering i sig selv. Det var en erkendelse, som vi alle sad tilbage med på konferencen. Emner fra bæredygtig softwarekode til det rigtige datacenter-setup blev diskuteret i workshops med fokus på konkrete forslag til hinanden og politikkerne – som skal ”vækkes” for i højere grad at stille krav til sig selv (læs: stille større krav til Statens IT-indkøb) og omverdenen i forhold til at reducere den digitale forurening.

Det er ikke længe siden, at det kom som et chok, at datacenterindustrien havde samme klimabelastning som flyindustrien, svarende til 2% af den globale CO2 udledning. Det ved de fleste godt i dag, og det har også været drivende for den aktuelle debat omkring energimærkning af software-installationer og digitale tjenester. Og desværre bliver debatten endnu mere essentiel med de nye prognoser, hvor datacenterindustrien forventes at stå for hele 20% af det globale elforbrug og 5,5% af CO2 udledningen i løbet de kommende 5-10 år.

Hos DigiPlex tror vi, at resultaterne af den bæredygtige indsats i høj grad vil være drevet af bevidste samfundsborgere, og deres ønske om en grøn digital fremtid. Hvis ydelserne fx er de samme hos to netbanker, hvorfor så ikke vælge den bank med den grønneste profil?

Det er også konklusionen på DigiPlex’ netop gennemførte Gallup-undersøgelse, der viser, at 2 ud 3 danskere, 66 procent, ønsker klimamærkning af de digitale tjenester og tilsvarende udtrykker 66 procent, at det er vigtigt, at de digitale tjenester har så lille en klimapåvirkning som muligt. Dog er det kun en tredjedel, 33 procent, der er klar til at bruge internettet og de digitale tjenester mindre, også selvom det ville reducere den negative klimapåvirkning. Se undersøgelsen her, som også er blevet udarbejdet i Sverige og Norge.

Altså vil der i fremtiden blive stillet krav til udbyderne, om at deres digitale tjenester skal være klimasmarte, energieffektive, gøre brug af vedvarende energi og forårsage mindst mulig CO2 udledning. Og for at kontrollere at det også sker, ønsker 68 procent af de adspurgte, at udbyderne skal rapportere deres elforbrug og klimapåvirkning i f.eks. årsrapporten.

DigiPlex har en mission om at gå forrest i kampen for bæredygtig digitalisering. Vi har stor indsigt i digitaliseringstendenserne og forstår om nogen, hvor meget det betyder at være fokuseret på bæredygtige datacentre, når vi taler om bæredygtig digitalisering. Grønne valg bliver fremtidens konkurrenceparametre i stedet for en omkostning, og ”walk the talk” bliver belønnet.

Anders Hansen, Sales Director Denmark
+45 20477797